arrow_back

Vlaardingen besteedt duurzaam aan met <br>de CO2-prestatieladder

Veel overheden streven ernaar duurzaam aan te besteden. Het is een onderdeel van de verwezenlijking van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Zeker voor lagere overheden is duurzaam aanbesteden nieuw.

Vlaardingen steekt zijn nek uit en zet de eerste stappen bij het laten opknappen van een kademuur. De CO2-prestatieladder helpt de gemeente hierbij op weg. Vlaardingen, onder de rook van Rotterdam, zeventigduizend inwoners en in omvang de vijfde binnenhaven van het land, moet een kademuur herstellen.?Er is een duidelijke wens om te beginnen met duurzaam aanbesteden?, legt Peter de Block, sectiehoofd Openbare Werken van de gemeente, uit. ?We waren al een tijdje op zoek naar een geschikt project en dit wordt het. Het is van voldoende omvang, maar ook weer niet heel erg groot, en aannemers kunnen laten zien wat ze in huis hebben: duurzaam, innovatief en creatief. Het besluit is genomen, mooi, maar dan is natuurlijk de vraag: hoe pakken we dit aan? Het wordt voor ons de eerste keer dat we de CO2-prestatieladder toepassen; het is dus nieuw voor ons en dat moeten we allemaal goed uitzoeken. We hebben ons laten adviseren door SKAO en CROW.?


Doorontwikkeling
De eerstgenoemde afkorting staat voor Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen. Gijs Termeer, projectmanager, over zijn rol: ?Wij als SKAO zijn verantwoordelijk voor de CO2-prestatieladder zelf. Dat houdt in: beheer van het certificeringsschema, doorontwikkeling en verbreding van deelnemende sectoren. In maart 2011 hebben wij de CO2-prestatieladder overgedragen gekregen van ProRail, dat hem ontwikkeld heeft. We hebben de ladder doorontwikkeld tot de huidige versie 2.1, die onder meer aansluit bij het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten (Bao). We richten ons nu eerst op de gww-sector, waarvoor we CROW als partner hebben gevonden om de toepassing in de markt te bevorderen bij decentrale overheden. Later willen we ons ook gaan richten op de ICT en de installatiebranche, waarvoor we op zoek gaan naar andere samenwerkingspartners.?

Stimuleren
De rol van CROW licht Roy Voorend toe, projectmanager Aanbesteden & Contracteren bij dit kennisplatform: ?Wij zetten ons in om het gebruik van de CO2-prestatieladder onder decentrale overheden te stimuleren. Als kennispartner organiseren wij trainingen voor het gebruik van de ladder, zijn we beschikbaar voor de begeleiding van gebruikersgroepen en werkgroepen en ondersteunen met onze helpdesk de sector bij eventuele vragen.? ?De ladder geeft ruimte aan een
bedrijf om zelf doelen en ambities vast te leggen. Je roept dat je iets toepast en dat wordt gecontroleerd. De certificerende instelling kijkt dus ook naar ambitie. Zo bevorderen we innovatieve processen en daarmee duurzaamheid.?

De ladder
De CO2-prestatieladder is een instrument om duurzaamheid te bevorderen bij aanbestedingen en richt zich op overheden en bedrijven. CO2-bewust handelen staat centraal, in de eigen bedrijfsvoering en bij de uitvoering van projecten. Dit uit zich in energiebesparing, het effici�nt gebruikmaken van materialen en het gebruik van duurzame energie. Uitgangspunt is dat inspanningen worden beloond. De ladder kent vijf treden of niveaus. Hoe hoger de trede die een bedrijf behaalt, hoe meer voordeel het krijgt bij de gunning. De aanbestedende partij bepaalt het gunningvoordeel per trede. De trede op de ladder die een bedrijf behaald heeft, is te lezen op een certificaat, dat door een certificerende instelling wordt afgegeven. Een certificaat is drie jaar geldig; elk jaar is er een ?audit?.

Uitdagen
?De gemeente Vlaardingen wil duurzaamheid stimuleren, maar we beseffen dat we dat niet alleen kunnen en daarom stimuleren we bedrijven om zelf keuzes te maken?, legt Peter de Block uit. ?Extra geld is er niet, maar kennis in de markt wel. En om die markt uit te dagen, gaan we korting geven op de aanneemsom, die oploopt naarmate het bedrijf hoger presteert op de CO2-ladder. We willen ook onze eigen ambitie voor de komende jaren vaststellen, zodat aannemers zich hierop kunnen voorbereiden en de tijd hebben om met de CO2-prestatieladder aan de slag te gaan. Dit wordt voor hen gewoon noodzakelijk.?

Niet duurder
Volgens programmamanager Duurzaamheid Frank van Zelst van de gemeente Vlaardingen is het gebruik van de ladder niet duurder: ?Wij moeten aan de voorkant wel investeren ? in manuren en misschien ook in duurdere materialen ? maar dat verdienen we later weer terug. Bijvoorbeeld doordat een duurzaam project lagere beheer- en onderhoudskosten heeft.? Collega Paul de Haas, projectleider Openbare Werken: ?Er gebeurt al het nodige in de markt op het gebied van duurzaamheid en dat willen wij als gemeente stimuleren. De CO2-prestatieladder helpt ons op weg. Zonder de ladder waren we er niet aan begonnen.? ?Het is extra spannend voor ons?, vervolgt Peter de Block. ?Aangezien we nog niet veel ervaring hebben met nieuwe contractvormen. Maar we zullen bij deze aanbesteding ook met EMVI, economisch meest voordelige inschrijving, moeten werken om de korting te kunnen vaststellen voor de trede die de aanbestedende partij op de CO2-prestatieladder heeft bereikt.?

Uitvraag

Op dit moment, we schrijven tweede helft september, is de gemeente Vlaardingen druk bezig met het opstellen van de uitvraag. Onderdeel is in ieder geval het vaststellen van het kortingspercentage dat de bouwer kan verdienen op de aanneemsom. De gemeente kiest ervoor om bij dit eerste project niet hoger te gaan dan trede 3 van de CO2-prestatie ladder. De kademuur moet er net zo uit komen te zien als de muur even verderop. En hoe de aannemer dit aanpakt, mag hij zelf weten. De verwachting is dat deze vrijheid, in combinatie met de duurzaamheidsdoelstellingen, tot creativiteit en innovatie leidt bij de aannemer. En dat levert hem en de gemeente uiteindelijk voordeel op. Verder wordt er op dit moment binnen de gemeente gewerkt aan beleid dat het mogelijk maakt om in de toekomst de CO2-prestatieladder structureel te gaan inzetten bij aanbesteding van gww-projecten en andere aanbestedingen.

�

Met dank aan CROW

Prev:
Next: